Foliedruk
Bij WeProduce kun je onder andere broeken, T-shirts, polo’s, caps, hemden, hoody’s en jassen laten bedrukken door middel van foliedruk. Deze techniek leent zich uitstekend voor het aanbrengen van logo’s, afbeeldingen en teksten op textiel. Met foliedruk kun je kleding een opvallende premium look geven.
Foliedruk is een speciaal soort drukprocedé waarbij warmte, druk en een metaalpapier (folie) wordt gebruikt om verschillende glanzende ontwerpen en afbeeldingen op verschillende materialen aan te brengen. Foliedruk geeft het ontwerp een glanzende en luxueuze uitstraling. Zo kun je op stoffen voor onder andere kussens, gordijnen, theedoeken, schorten en wanten ‘metalen’ afwerkingen toevoegen in goud, zilver of koper.
Foliedruk wordt ook wel heet stempelen (vanwege het gebruik van warmte), foliestempelen, droogstempelen en bladstempelen genoemd. Er zijn verschillende soorten foliestempels die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van je ontwerpbehoeften. Er wordt geen inkt gebruikt voor het drukken, maar matrijzen of gesneden metalen platen, warmte en folie. Textiel dat is voorzien van een ontwerp dat is aangebracht met foliedruk is wasbaar tot 40 graden.
De techniek
Bij foliedruk wordt het ontwerp door middel van een plotter op kant en klare snijfolies op het textiel geperst. Deze folie is voorzien van een lijmlaag die ervoor zorgt dat het ontwerp duurzaam wordt aangebracht. Het gebruikte materiaal is een dunne PU-draagfolie.
Eerst wordt het ontwerp op het foliepapier gedrukt, daarna wordt de folie met een hete stalen roller of ijzer op de stof geperst. Deze techniek gebruiken we bij WeProduce. De folie die we daarvoor hanteren, is zogenaamde Flexfolie. Deze folie is verkrijgbaar in een breed assortiment aan kleuren.
Door middel van een snijplotter snijden we logo’s en teksten uit. Daarna halen we het overtallige materiaal handmatig weg (pellen). Uiteindelijk blijft de gewenste tekst of het gewenste logo over. Flexfolie kan tot kleine details gesneden worden, maar er zitten grenzen aan. Heeft je ontwerp veel kleuren, dan is Flexfolie niet geschikt. Met deze techniek drukken we tot maximaal twee kleuren.
Twee soorten foliedruk
Bij WeProduce gebruiken we twee soorten foliedruk. We onderscheiden foliedruk met Flexfolie en printbare flexfolie. Hieronder leggen we beide processen uit.
Flexfolie
Bij foliedruk via Flexfolie wordt het motief met een folie/transferlijm op de stof gedrukt en vervolgens met foliepapier geperst door middel van een hete stalen roller. De druk op het gedeelte dat moet worden bedrukt, is over het algemeen 4 bar. Het ontwerp wordt bij 155 graden Celsius met behulp van een drukpers op het kledingstuk aangebracht.
Deze manier van foliedruk is geschikt voor logo’s of ontwerpen tot maximaal twee kleuren. Het voordeel is dat het goedkoper is dan onze andere foliedrukmethode en bij het drukken van een logo dat uit één kleur bestaat, is het productieproces korter.
Printbare Flexfolie
We maken ook gebruik van printbare Flexfolie (op deze site ‘digitale transfer’ genoemd). Op dit materiaal kunnen we een full colour-bestand printen. Na het printen worden de contouren uitgesneden en pellen we handmatig het overtallige materiaal. Bij digitaal printen kunnen enkel de contouren gesneden worden. Complexe vormen of ontwerpen met veel details kunnen we daarom niet snijden.
Lijm
Bij foliedruk is de kwaliteit van de lijm erg belangrijk. Over het algemeen bestaat die uit acryl copolymeer met water als verdunningsmiddel. De folie mag niet onder druk aan uitgeharde inkten blijven plakken. Meestal wordt er een matteringsmiddel toegevoegd om te voorkomen dat het oppervlak gaat plakken. Een speciaal papier of een speciale folie met aangepaste kleurstoffen wordt door middel van een warmtestempel over een stof gestempeld. Foliestempels kunnen worden gecombineerd met reliëfstempels om ontwerpen met opvallende 3D-beelden te realiseren.
Voordelen van foliedruk
• Verkrijgbaar in elke gewenste afmeting of lengte, óók voor kleine oplagen
• What you see is what you get: deze druktechnologie zorgt voor nauwkeurigheid in kleuren en
prints
• Je kunt kiezen uit duizenden variëteiten in ontwerpen, kleurencombinaties, afbeeldingen en
afbeeldingen
• Betaalbaar: de digitale druktechniek neemt minder ruimte in beslag dan de oude, traditionele
zeefdruktechniek. Bovendien wordt bij digitaal drukken veel minder gebruikgemaakt van inkt en stroom.
Nadeel van foliedruk
• Niet alle designs zijn mogelijk (het is niet mogelijk met veel details te drukken, je bent beperkt
qua kleurmogelijkheden).
Alternatieven
• Transferdruk
• Zeefdruk
• Borduren
Twijfel je over wat voor jou de beste keuze is? We helpen je graag.
Geschiedenis
Foliedruk als zodanig is niet door één persoon uitgevonden. In plaats daarvan is het proces van foliedrukken geleidelijk geëvolueerd vanuit soortgelijke processen die vele honderden jaren geleden
in gebruik waren.
Meer dan 4000 jaar geleden bestond in het oude Egypte een gebruik om goud te hameren en te slaan tot een dun laagje van slechts 0,0001 millimeter overbleef. Dit zogenaamde klopgoud werd gebruikt voor versieringen en voor de decoratie van wapens, doodskisten en stoffen.
Drukpersen
In de middeleeuwen ontstonden de eerste drukpersen. Sommige monniken gebruikten de machines om hun boeken te drukken. Het klopgoud werd daar niet direct voor gebruikt. Eerst werden alleen de in leer gebonden boeken met machines gestempeld om het leer in reliëf te zetten. Zodra het ontwerp op het leer was aangebracht, werd het klopgoud met de hand aan de afdruk toegevoegd. Dit was de vroegste vorm van foliedruk en deze werkwijze was tot het begin van de 19de eeuw nog gangbaar.
Klopgoud
Om de toevoeging van klopgoud aan het gestempelde ontwerp te vereenvoudigen, werd het goud op papier bevestigd en werden er papierrollen met goud vervaardigd. Om dat goud uit het papier te
verwijderen en over te brengen op de gestempelde afdruk, werd warmte gebruikt. Die warmte had twee functies: het verwijderde het goud uit het papier en hield het ook beter vast op het beoogde afdrukoppervlak.
Omdat het gebruik van klopgoud erg duur was, werden in het begin van de 20ste eeuw verschillende soorten metaalfolies geproduceerd. In de loop van de eeuw evolueerde de foliedruktechniek verder. Vandaag de dag zijn er vele toepassingen van deze techniek en is textiel bedrukken met foliedruk zeer populair.